Budućnost poslova

Rad u budućnosti: Stvaranje boljih poslova u dobu inteligentnih strojeva

Objavljeno

05/09/2022

Predsjednik MIT-a L. Rafael Reif naručio je od MIT Radne skupine u proljeće 2018. zadatak za izradu izvještaja o razumijevanju odnosa između novih tehnologija i rada, pomoći u oblikovanju javnog diskursa oko realnih očekivanja od tehnologije i istražiti strategije za omogućavanje budućnosti zajedničkog prosperiteta.

Radnom skupinom supredsjedaju autori ovog izvješća: profesori David Autor i David Mindell te izvršna direktorica dr. Elisabeth Reynolds. Njegovi članovi uključuju više od 20 članova nastavnog osoblja iz 12 odjela na MIT-u, kao i preko 20 studenata diplomskih studija.

U dvije i pol godine otkako je Radna skupina počela s radom, autonomna vozila, robotika i AI su nevjerojatno napredovali. Ali automatizacija nije svijet okrenula naglavačke, kao ni tržište rada. Bez obzira na golema privatna ulaganja, tehnološki rokovi su pomaknuti, dio normalne evolucije s obećanjima koja ostavljaju bez daha pretvaraju se u pilot pokuse, poslovne planove i rane implementacije – u marljiv, iako prozaičan rad čineći da stvarne tehnologije rade u stvarnim okruženjima kako bi zadovoljile zahtjeve kupaca i menadžera.

Kao što ovo izvješće dokumentira, utjecaj tehnologija poput umjetne inteligencije (AI) i robotike na tržište rada otvaraju se godinama. Ali nemamo vremena pripremati se za njih. Ako se te tehnologije uvedu u rad današnjih institucija koje su dizajnirane za prošlo stoljeće, vidjet ćemo slične učinke kao u posljednjim desetljećima: pritisak na smanjenje plaća, vještina i beneficija, I sve više razdvojeno tržište rada. Ovaj izvještaj Radne skupine MIT-a za rad budućnosti, predložiti će bolju alternativu: izgradnju budućnosti za rad koji donosi dividende od automatizacije koja brzo napreduje i sve snažnijih računala za isporuku mogućnosti i ekonomske sigurnosti radnika. Kako bi kanalizirali rastuću produktivnost koja proizlazi iz tehnoloških inovacija u široku zajedničku dobit, moramo poticati institucionalne inovacije koje nadopunjuju tehnološke promjene. Živimo u razdoblju značajnih poremećaja, ali ne onakvih kakvi su predviđeni u 2018. Završne faze istraživanja i pisanja ovog dokumenta dogodile su se tijekom mjeseci COVID-19 u 2020. Naše tehnologije su nam pomogle da se prilagodimo putem teleprisutnosti, online usluga, školovanja na daljinu i telemedicine. Iako ne izgledaju poput robota, i ovi alati za daljinski rad su oblici automatizacije, istiskujući ranjive radnike iz slabo plaćenih uslužnih poslova u industrijama poput usluživanja hrane, čišćenja i ugostiteljstva.

By David Autor, David Mindell, and Elisabeth Reynolds
MIT Task Force on the Work of the Future 2020

Više iz kategorije

Budućnost poslova

Budućnost poslova
23/05/2023
Korporativna Amerika dizajnira i primjenjuje umjetnu inteligenciju na načine koji će obesnažiti i istisnuti radnike i degradirati iskustvo potrošača, što će u konačnici razočarati ve ...
Budućnost poslova
12/02/2022
CPB Nizozemski ured za analizu ekonomske politike neovisni je istraživački institut koji pruža ekonomske analize i projekcije relevantne za politiku. Koji su poslovi nestali, a koji su se ...
Budućnost poslova
05/06/2019
Kako će izgledati radna snaga u budućnosti i kako možemo ubrzati transformaciju institucija, organizacija i ljudskih vještina kako bi održali korak s ubrzanim tempom digitalnih inovacija? 
Budućnost poslova
17/05/2019
Tehnologije, globalizacija i klimatske promjene mijenjaju svijet. Cjeloživotno učenje je neophodno kako bi zadržali korak i usvojili nove vještine i znanja. 
Budućnost poslova
16/05/2019
Iz predgovora : U vrijeme kada globalna ekonomija raste, a stopa siromaštva je najniža u zabilježenoj povijesti, bilo bi lako postati samozadovoljan i previdjeti nadolazeće izazove. Jeda ...
Budućnost poslova
15/10/2017
“Doba automatizacije” je važan i pravodoban doprinos rastu rasprava o utjecaju tehnologije na posao. To nas potiče da pogledamo iza groznih naslova besposlene budućnosti i izvan polarizirani ...
Budućnost poslova
01/08/2015
David Ricardo najutjecajniji je ekonomist devetnaestog stoljeća. U trećem izdanju njegovih Nač ...
Scroll to Top