Budućnost poslova

EK Indeks digitalne ekonomije i društva 2022. – gdje je Hrvatska

Objavljeno

13/12/2022

Oznake

Među 27 država članica EU-a Hrvatska je na 21. mjestu prema indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2022. Rezultat na DESI-ju za Hrvatsku, od 2017. do 2022., povećavao se neznatno više od istog za cijelu Uniju. Unatoč dobrim rezultatima u digitalnim vještinama, i dalje postoji manjak stručnjaka za IKT čiji je udio u radnoj snazi u Hrvatskoj manji od prosjeka Unije. Nedostatak stručnjaka znatno utječe na integraciju digitalnih tehnologija u poduzeća, zbog čega poduzeća, posebno mala i srednja, ne mogu u potpunosti iskoristiti potencijal digitalne transformacije.
Hrvatska i dalje ima slabe rezultate kad je riječ o penetraciji usluga brzine 100 Mbps, mrežama vrlo velikog kapaciteta, pokrivenosti 5G mrežom i indeksu cijena širokopojasnog pristupa.
Iako je udio stručnjaka za IKT u radnoj snazi u Hrvatskoj manji od prosjeka EU-a, ulaganja poduzeća u osposobljavanje u području IKT-a i broj osoba s diplomom iz područja IKT-a u Hrvatskoj veći su od referentne vrijednosti EU-a. Unatoč mjerama koje su već poduzete za poticanje digitalnih vještina za sve, ključno je brže povećati spremnost države u području digitalnih vještina kako bi EU postigao cilj digitalnog desetljeća za stručnjake u IKT-u.
Hrvatska ima dobre rezultate po pitanju otvorenih podataka, ali to umanjuju loši rezultati u području digitalnih javnih usluga, s malim brojem korisnika, rijetkom primjenom unaprijed ispunjenih obrazaca i ograničenim pružanjem javnih usluga građanima i poduzećima. Potrebno je nastaviti ulagati stalne napore kako bi se postigao cilj digitalnog desetljeća od 100 % internetskog pružanja ključnih javnih usluga za građane i poduzeća.

Pročitajte izvješće DESI 2022. Hrvatska

 

Više iz kategorije

Budućnost poslova

Budućnost poslova
23/05/2023
Korporativna Amerika dizajnira i primjenjuje umjetnu inteligenciju na načine koji će obesnažiti i istisnuti radnike i degradirati iskustvo potrošača, što će u konačnici razočarati ve ...
Budućnost poslova
12/02/2022
CPB Nizozemski ured za analizu ekonomske politike neovisni je istraživački institut koji pruža ekonomske analize i projekcije relevantne za politiku. Koji su poslovi nestali, a koji su se ...
Budućnost poslova
05/06/2019
Kako će izgledati radna snaga u budućnosti i kako možemo ubrzati transformaciju institucija, organizacija i ljudskih vještina kako bi održali korak s ubrzanim tempom digitalnih inovacija? 
Budućnost poslova
17/05/2019
Tehnologije, globalizacija i klimatske promjene mijenjaju svijet. Cjeloživotno učenje je neophodno kako bi zadržali korak i usvojili nove vještine i znanja. 
Budućnost poslova
16/05/2019
Iz predgovora : U vrijeme kada globalna ekonomija raste, a stopa siromaštva je najniža u zabilježenoj povijesti, bilo bi lako postati samozadovoljan i previdjeti nadolazeće izazove. Jeda ...
Budućnost poslova
15/10/2017
“Doba automatizacije” je važan i pravodoban doprinos rastu rasprava o utjecaju tehnologije na posao. To nas potiče da pogledamo iza groznih naslova besposlene budućnosti i izvan polarizirani ...
Budućnost poslova
01/08/2015
David Ricardo najutjecajniji je ekonomist devetnaestog stoljeća. U trećem izdanju njegovih Nač ...
Scroll to Top